Kombinera löpning med styrketräning

Att kombinera löpning med styrketräning är inte det bästa för att få grymma resultat i gymmet. Det är bara att fråga vilken härdad gymkille som helst så brukar de sky löpbandet som pesten. Det är nämligen så att löpträning kommer att ha negativ effekt på muskeltillväxten. Exakt hur stor denna negativa effekt blir är svårt att säga men det finns varianter för att minska på den.

Styrketräning och löpning
Periodisera träningen över året
Genom att periodisera träningen över året kan man satsa på löpning några månader och muskeltillväxt några månader. Den muskelmassan du bygger upp är lättare att behålla än vad det är att bygga ny. Därför ska du inte sluta med styrketräningen under löpperioden.

Dela upp styrketräning och löpning under veckan
Genom att dela upp styrketräningen och löpningen under olika dagar i veckan minskar du de negativa effekterna löpningen har på styrketräningen, dock tar du inte bort dem helt. Men du får iaf möjlighet att träna båda varianterna på samma gång.

Dela upp styrketräning och löpning på olika tider
Måste du träna styrketräning och löpning på samma dag så försök att dela upp med med så stor tidsskillnad som möjligt för bästa resultat. Alltså träna dem inte efter varandra. Ju längre i tid desto mindre blir den förstörande effekten.

Styrketräning och löpning

Vilken form av konditionsträning
Tyvärr blir man bra på det man gör så man kan inte alltid välja form av löpträning men försök hålla det till så intensiva pass som möjligt och gärna på cykel. Detta tack vare att formen av träning påminner om styrketräning och är kortare i tid.

Dock är det ju inte så att du helt kommer att förlora resultaten från styrketräning bara för att du springer så blir inte rädd för det. Förhållandet verkar även vara det omvända för löpare som kör styrketräning som bara främjar en bättre löpprestation vilket kan vara värt att ha i åtanke. Du kan läsa mer om detta under Löpning och styrketräning.Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:5 kommentarer:

Kunnskapsriktrening sa...

Hei! Hvilken forskning har du lest som resulterer i at løping motvirker styrketreningen?

sleepy sa...

kikar in

Catarina sa...

Men precis så är det. Det är ungefär min livfilosofi men framför allt min träningsfilosofi.

Även fast det förstör för muskeltillväxten något syns ju musklerna mer då du inte har något fett. Tänkvärt?

ctrain.devote.se - träning och motivationen du behöver till den.

Sofhi sa...

Hmm.. Hur är det för mig som vill gå ner i vikt då? Är kombinationen bra? Eller måste jag köra mer kondition.. Under en vecka betar jag av mellan 5-6 timmar på spinningcykeln eller löpbandet och ca 4-5 timmar bland vikterna..
Snälla svara på min fråga! Är så nojig över att jag tränar fel...

Smartius sa...

Svårt att träna "fel" när målet är att gå ner i vikt. I ett långsiktigt perspektiv är det bättre att lägga på sig muskelmassa och öka den ordinarie förbränningen. Men det skadar absolut inte att köra kondition på viktnedgången. Tänk bara på att kaloriintaget spelar även en avgörande roll på vågens resultat.

Skicka en kommentar