Bästa kosttillskotten

Kosttillskott är inga mirakelpiller som kommer ge dig fantastiska resultat utan träning men å andra sidan så är ju inte doping det heller tvärtemot vad många tror. Men om du sköter den vanliga kosten, träningen och återhämtningen korrekt kan kosttillskotten hjälpa dig att nå de resultat du vill ha på gymmet. Jag har själv använt i princip alla och planerar att använda övriga snart beroende på vilken period jag är inne i på min träning. Så det här är mina tips på vilka jag tycker är de mest prisvärda kosttillskotten på marknaden.

Protein
Whey  100 är ett av marknadens bästa vassleprotein som håller väldigt hög kvalité för dig som vill satsa allt på din träning. Har inte testat whey 100 än men vid nästa inhandling blir det detta. Protein är som alla vet nödvändigt för muskelbyggare och alla idrotter och det har visats att ett högre proteinintag (inom rimliga gränser) är bättre än ett lägre intag samt att protein i samband med träningspasset är viktigt för återhämtning och muskelbyggnad. Huruvida du intar protein via kost eller via pulver spelar mindre roll. Proteinpulver finns i en mängd olika smaker och blandas lämpligtvis med mjölk för ett gott tillskott och ett ökat proteintag under dagen eller efter träningen. Som alternativ finns även det billigare Whey 80 eller det kaseinbaserade Night-pro. Själv ska jag köra på en blandning mellan whey 100 och kasein protein för att få ut maximalt av båda.
1 kg räcker till ungefär 30 serveringar vilket motsvarar en månad vid en dos om dagen.


Aminosyror
Det finns en mängd olika tillskott av essentiella aminosyror EAA, BCAA, HMB, L-glutamin m.m. med målet att bygga muskler åt dig. Utav de 20 aminosyrorna kroppen behöver tillverkar vi endast 12 själv. De övriga 8 är essentiella aminosyror som du behöver tillföra genom kosten, särskilt viktigt för dig som tränar. Det kan göras via maten eller via proteintillskott men EAA och BCAA tillför flera av dessa utan extra kalorier och har även visats vara mer effektivt när det kommer till muskelbyggning än vanligt proteintillskott. Under deff och dieter kan dessa tillskott av aminosyror vara särskilt hjälpsamma för att hålla ett lågt kalorieintag men ändå få i sig det man behöver för muskelbyggning.  Finns som både tabletter och pulver även om tabletter verkar vanligare. Det var dessa kostillskott jag använde under deffen istället för proteinpulver för att hålla nere kalorimängden men jag kommer även i fortsättningen att ta dem för att få ut max utav träningen. Mer om HMB.120 tabletter Essential amino tabs 169:- på Svenskt Kosttillskott. Tillskott för träning och hälsa. (ca 650 mg per kapsel av EAA)
Kreatin
Kreatin är ett av de få ämnen som alla är överens om att det fungerar positivt som kosttillskott. Kreatin finns i kött men i väldigt små mängder och har bevisats ge positiva effekter på styrka och muskelvolym. Idag finns det väldigt många olika sorters kreatin på marknaden vilka gör det svårt att välja. Kreatin monohydrat är den enklaste och billigaste sorten. Den binder mycket vätska vilket gör att man ser större ut och kräver en uppladdningsfas men problemet är att den inte ger effekt för alla. Kreatin citrate påstås fungera för de som inte har effekt av det vanliga kreatinet men till ett dyrare pris. Kre alkalyn är nästa steg av kreatin där man buffrat kreatinet för att motverka att det skadliga ämnet kreatinin bildas vilket sker efter ett tag när man löser upp kreatin i vatten. Jag har testat på de flesta sorterna av kreatin och tycker nog att kre-alkyn fungerar bäst, men börja du med att testa monohydrate om du är osäker.ZMA
ZMA består av ämnena Zink, Magnesium och Aspartat där bland annat Zink men även Magnesium är ett vanligt tillskott bland tränande då det finns risk för att en brist på dessa mineraler kan uppstå. ZMA är även till för att ge en bättre, djupare och jämnare nattsömn vilket ger en bättre återhämtning samt ökade nivåer av muskelbyggande hormoner som bidrar till muskeltillväxten.  Alltså ett tillskott både för att förhindra eventuella mineralbrister men även förbättra återhämtning och tillväxt. Värt att testa för de med svårigheter att sova. Intas en gång en timme innan sänggående. ZMA:n har vart guld värt för mina sömnproblem och min återhämtning, rekommenderas skarpt.


180 tabletter ZMA 199:- på Svenskt Kosttillskott. Tillskott för träning och hälsa.  (Dosering 3 tabletter) 


ALA (Alfa Liponsyra) är en av de kraftfullaste antioxidanterna som finns som förstärker effekten av de övriga antioxidanterna, bekämpar de fria radikalerna, hjälper dig att gå ner i vikt genom att stabilisera insulinnivåerna samt ökar kreatinupptaget till musklerna. Tas ofta för att förstärka effekten av kreatin men är i sig en väldigt bidragande faktor till att man håller sig frisk tack vare dess roll som superantioxidant. Så är du förkyld ofta och missar många träningspass på grund av det kan ALA vara värt att testa. Har än så länge inga hittade biverkningar. ALA:n har hållt mig frisk genom många hårda perioder. Mer om ALA.


120 kapslar Core ALA 105:- på Svenskt Kosttillskott. Tillskott för träning och hälsa. (200 mg ALA per kapsel)


Koffein
Koffein är en av världens populäraste droger och prestationshöjare och intas dagligen i flera av våra livsmedel som cola, kaffe, energidrinkar, choklad, te m.m. Koffein har bevisats ha positiva effekt på presationen i form av att minska trötthet, ökad pigghet samt ökad prestation i form av styrka, snabbhet och explosivitet. Koffeinets termogenetiska egenskaper har även visats öka förbränningen. Koffein har även visats ha effekter på att minska träningsvärk och liknande smärta. Är dock vätskeutdrivande och påverkar sömnen negativt och bör således inte intas i närheten av sänggående. Koffein finns i flera prestationshöjare och fettförbrännare men även i ren tablettform. Överdosera ej utan håll helst intaget till max 300 mg per dag även om vissa tillverkare ger en högra maxdos. Själv tar jag koffeintabletter varje dag (en på morgonen) eftersom jag inte dricker kaffe. Mer om koffein.100 tabletter Core energy tabs 79:- på Svenskt Kosttillskott. Tillskott för träning och hälsa.  (200 mg koffein per tablett)PWO
Pre workout är en prestationshöjare som du tar 30-60 minuter innan träning för att öka presationen under ditt kommande träningspass. En PWO innehåller flera olika mer eller mindre bevisade prestationshöjare som Koffein, Kreatin, Beta-alanin, EAA m.m. Att en PWO har effekt, även om den till viss del är psykologisk, är inte så svårt att förstå men att hitta den perfekta PWO:n för just dig kan vara svårare. Har inte testat någon ren PWO än mer än någon enstaka gång men har istället köpt de olika individuella ingredienserna var för sig vilka jag tycker har gett bra effekt men ska nog testa Rage snart.


1400 g Pump Express 349:- på Svenskt Kosttillskott. Tillskott för träning och hälsa.  (innehåller bl.a kreatin, koffein och protein)  


Gainer
Serious mass, gainern för dig som har svårt eller omöjligt att gå upp i vikt. En gainer innehålller vanligtvis protein och kolhydrater för viktuppgång och återhämtning men serious mass innehåller även kreatin, glutamin, vitaminer samt mineraler och består av 1250 kalorier per portion. En påse är på drygt 5 kilo och följer du de rekommenderade doseringare på ca 350 gram räcker den till 16 portioner men du har då fått i dig över 20 000 kalorier extra och viktökningen borde vara ett faktum. Fått många positiva omdömen. Ett självklart inköp för den med svårigheter att lägga på sig vikt men vill ändå satsa på hårt på muskelbyggning. Finns förstås flera andra gainers att tillgå på marknaden om man är ute efter ett ökat kaloriintag. Detta ska bli min hjälp under bulken eftersom jag har svårt för att få i mig tillräckligt och gå upp i vikt.
Det finns många vitamintillskott på marknaden men de flesta av dessa är onödiga i dagens samhälle eftersom det är väldigt svårt att få vitaminbrist så länge man inte medvetet går in för det alternativt har någon sjukdom. Det hindrar dock inte branschen från att marknadsföra dessa som livsnödvändiga ämnen och det finns förstås inte fel i att ta ett multivitaminstillskott men du behöver troligtvis det inte.  Jag har själv tagit vitamintillskott vid flera tillfällen, C-vitamin, multivitamin o.s.v.


Mer om mina åsikter till varför man ska ta kosttillskott och vilka man ska undvika kan du läsa om i detta inlägg Ät inte kosttillskott.

Mer tips om att kosttillskott får du på Köpa Kosttillskott Online