Koffein – laglig doping för ökad prestation och resultat

Koffein är den perfekta drogen, för koffeinet är faktiskt en drog om än en laglig sådan. Skämt åsido så har koffeinet både för och nackdelar men min åsikt är att fördelarna väger upp nackdelarna. Koffeinet har som de flesta väl vet uppiggande effekter men enligt en ny undersökning kan koffeinet även ha en inverkan på styrka och uthållighet vid större doser vilket beskrivsmer ingående i den här artikeln från Aktiv träning. I undersökningen var det lårmusklerna som undersöktes och både styrka och uthållighet utvecklades tack vare att nervsystemet klarade av att skicka signaler till muskeln bättre. Det här skedde dock vid relativt stora doser av koffeinet, uppemot 2-4 starka koppar kaffe. Några av biverkningarna kan vara sömnbrist, förhöjd puls och abstinensbesvär vilka jag alla upplevt vid olika tillfällen. O andra sidan fungerar koffeinet väldigt uppiggande på mig och många som använder det så jag vet att det har effekt vare sig den är inbillad eller ej.


Koffein – laglig doping, ökad styrka
Jag dricker ju då inte kaffe utan äter istället koffeintabletter vilket kanske inte alltid är att rekommendera tack vare den stora dosen du får av varje tablett samt risken att överdosera men om du sköter det så fungerar det bra enligt mig. En tablett innehåller ofta 200 mg och i jämförelse är rekommenderad maximal dos för en gravid kvinna med tanke på fostrets känslighet gentemot koffein på 300 mg per dag (Skadliga kosttillskott) medan maxdosen för en vanlig frisk människa ligger uppemot 1 gram (rekommenderar inte att testa detta, kan vara skadligt). Så att bara äta en koffeintablett på morgonen är kanske inte det ultimata men inte särskilt farligt. Det är i vilket fall ett bra substitut till att dricka kaffe och diverse energidrycker men dessa varianter bör inte tas samtidigt.
Intressant fakta om koffein är att förr var koffein klassat som dopingspreparat av internationella olympiska kommittén, dödlig dos av koffein motsvarar ca 100 koppar kaffe eller runtomkring 70-80 koffeintabletter beroende på vikt och att apoteket slutat sälja 100 pack risken för överdos och numera endas säljer 30-pack receptfritt... För mer info se koffein.


Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar