Armhävning – militära klassikern för riktig styrka i hela överkroppen

armhävning, pushup, variation, styrka

Armhävningar, ja vem kan ha missat denna fantastiska övning. De traditionella armhävningarna väcker minnen från tidiga mornar i lumpen när BRAK:en skulle genomföras. Militärarmhävningarna är en bra övning för att bygga upp styrka i bröst och triceps som kan göras enklare genom att göra dem från knäna. En armhävning motsvarar ungefär ett lyft/press av 60-70 % av kroppsvikten, fast det beror kraftigt på vilken variant av armhävningar man gör.
Nackdelen med armhävningar är att man snabbt blir för stark för att de ska vara styrketräning. Världsrekordet ligger någonstans över 10 000 i ett svep och det är bland annat en sexåring som stått för den här bedriften i armhävningar.
De finns även stora variationsmöjligheter för att få en svårare variant genom att öka belastning via en ryggsäck, höja upp benen eller positionera händerna längre ut, längre in, på olika nivå eller med en hand upphöjd. Armhävningar kan även utföras med ett klapp eller med endast en hand.
Ett tips för att utveckla armhävningarna är att göra det till en tävling, antingen på träningen där man kan göra 1-2-3-4-5-… o.s.v. så länge man orkar gentemot en motståndare eller utmana sig själv vilket gett mig ett personbästa på 170 armhävningar i sträck samt en muskelinflammation som belöning ;) Behöver du lite mer professionell hjälp kan du ju alltid försöka dig på Hundred pushups programmet för att strukturera upp sina mål lite bättre och nå 100 armhävningar inom 6 veckor.
Som avslut så kan man ju alltid försöka ge sig på en full planche pushup för att visa att man är en riktig mästare av kroppskontroll.

Ute efter lite mer tips för att träna med kroppen

Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar