Varför bulk – behövs det?

Bulk är den lite mindre kända baksidan av att deffa. Deffningen är ju populärare eftersom det idag är vanligt att man strävar efter en viktnedgång framför att gå upp i vikt. Bulk innebär att du håller en exakt kaloriebalans eller mer vanligt ett överskott av kalorieintaget kontra kalorieförbrukningen vilket leder till ökad vikt. Bulk leder även till en optimal anabol miljö för muskelbyggnad. Det är helt enkelt så att din kropp är inte så förtjust i dina muskler eftersom de tar en massa energi och den är inte beredd på att vi lever våra liv som vi gör idag utan den har anpassat sig efter de fysiska förutsättningar vi levde under för många tusen år sedan. Därför är det viktigt att ge kroppen ett kalorieöverskott för att visa att det är okej att lägga på sig lite muskler. Att vila är även viktigt för muskeltillväxt vilket du kan läsa om här.
Bulk och viktuppgång

Vill du därför bygga muskler är bulk den viktigaste perioden under ditt träningår, det är då du blir större och starkare. Det kommer till en kostnad av lite extra fettmassa på kroppen men det är lugnt, den fixar du ju bort under deffen. Att kombinera bulk och deff rätt under året kan vara just ditt verktyg för framgång under träning. Precis som under deffen kan man även här räkna kalorier för att veta hur mycket du behöver stoppa i dig plus lite till. Svårigheten kan vara att få ut exakt hur mycket du förbränner över ett dygn. Själv föredrar jag att titta på vågen under bulkperioden, det är kanske inte den optimala metoden plus att den ger mig troligtvis lite extra fettmassa, men det är mitt val. Mina tips för er som har svårt att gå upp i vikt är att:
-Byt ut alla låg el mellan fetthalt produkter till standardvarianterna.
-Använd mer jordnötter i maten
-Olivolja eller motsvarande kan öka kalorieintaget, läs mer här.
- Öka matmängden succesivt så magsäcken kan anpassa sig och ”växa”
- Styrketräna för volym, eventuellt styrka (repetitioner mellan 4-10, lång vila mellan set)
-Unna dig lite godsaker emellanåt
Bulk och viktuppgång

Fortfarande problem att gå upp i vikt så kan det vara dags att införskaffa sig en gainer om man tror att det hjälper. Lycka till med muskelbyggandet, get bigger and stronger.


Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar