Konsten att vila - varför måste du vila när du vill träna?

Att vila kan vara svårt för vissa och jag har själv problem med det utan vill snabbt tillbaka till träningen. Men vila är viktigt för kroppen för det är i sängen och vid matbordet som du bygger musklerna, på gymmet bryter du bara ner dem. Tänk dig att din kropp är ett hus som du byggt sedan du var liten med att stoppa i dig mat och sova på natten. En dag bestämmer du dig för att du inte är nöjd med huset och river det (styrketränar) bara för att bygga upp det igen med hjälp av virke och arbetskraft (mat och vila). Varje gång du tränar måste du ge kroppen en chans att bygga upp musklerna igen för du kan ju inte riva ett trasigt hus, eller hur?
Att vila och återhämta sig för att bygga upp kroppen
Denna vila gäller varje dag i form av sömn, varje vecka i form av vilodag men även över året i form av viloperioder. Du behöver planera in ett par viloperioder per år för annars kommer kroppen se till att göra det åt dig genom utmattning, sjukdomar och liknande. Själv är jag inte så motiverad att ta viloperioder men jag märker hur viktigt det är när jag till exempel blir sjuk så kroppen tvingar mig att vila en vecka så kan jag komma tillbaka starkare än innan tack vare att kroppen fått sin vila. Jag brukar planera in mina viloperioder i samband med högtider då man ändå inte har tid att träna som över jul, vid midsommar, utlandssemester och liknande för skulle jag tag en hel vecka lite då och då utan något att göra så skulle jag bli tokig. Ett annat bra tillfälle är att ta en viloperiod i samband med att du gör en större förändring av ditt träningsschema, som i övergången från bulk till deff så du orkar med förändringen.
Du kan även planera in lite lugnare perioder om man tränar väldigt mycket, jag tar till exempel ganska ofta viloperioder från styrketräning för att bara träna kampsport. Ett knep du kan utnyttja för att få ut det mesta ur din inplanerade viloperiod är att öka träningsmängden och intensiteten den sista veckan/veckorna innan. Nästan träna kroppen till överträning för att sedan gå på viloperiod där kroppen får både tillräckligt med mat och vila för att komma tillbaka bigger, stronger, faster och framför allt utvilad. Denna metod kan dock vara vådlig och du får vara försiktig så du inte övertränar dig på riktigt för då kan du tvingas till en längre viloperiod än du vill…
Att vila och återhämta sig för att bygga upp kroppen

Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:1 kommentar:

Anonym sa...

vila

Skicka en kommentar