Billig TRX: Bygg din egen hemmagjorda TRX Suspension Trainer

Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis
TRX Suspension Trainer


TRX står för Training Resistance Xercise och TRX:en har blivit ett ganska populärt träningsredskap och det har redan börjat dyka upp träningsklasser, specialiserade bloggar och liknande runtom i landet på hur och vart man kan träna med sin TRX. TRX:en har även fått egna reportage i tidningar som Fighter Magazine. TRX:en finns i lite olika utförande men den vanligaste och populäraste är TRX Suspension Trainer Pro Pack 2 (bilden ovanför) som har en prislapp på 1849:- på gymgrossisten för närvarande och har inte lyckats hitta den billigare någon annanstans faktiskt. Det är ett bra paket där du får ett komplett hemmagym, träningsfilmer och böcker men personligen tycker jag priset är lite väl kraftigt och betala som en fattig student för ett par spännband... Men eftersom jag ändå var sugen på att testa på TRX:en som träningsredskap så bestämde jag mig för att sätta ihop min egen hemmagjorda TRX.

Först måste man införskaffa sig material och det går att göra på lite olika stället. Billigaste blir det att hoppa in på Biltema men smidigaste kanske det är att gå in på den lokala järnvaruhandeln, priset kommer ändå inte bli så stor skillnad. Är du som jag och föredrar att handla från nätet kan jag rekommendera Jula och även om mina delar kommer från Biltema (bor i närheten) så ska jag visa vilka delar ni behöver samt enkelt kan beställa från nätet.

Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis


Först behöver ni tre stycken spännband, förslagsvis två stycken på 2 m och en på 3 m men det beror lite på hur högt ni tänkt att sätta upp den. Längden kommer att halveras och TRX:en är ju något justerbar så bättre att ha lite för långt än för kort. Är du osäker köp tre stycken 3 meter eller kanske även en på 4 meter istället.

Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis

Nästa viktiga detalj är en karbinhake, den är karbinhaken som håller ihop allt så se till att den håller för din vikt men det ska inte vara något problem. Är man ute efter extra säkerhet kan man beställa en karbinhake som man skruvar ihop men en sådanhär räcker gott och väl.

Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis

Härnäst behöver du någon form av handtag eftersom remmar inte är så härliga att använda. Här är ett exempel på en PVC labbslang du kan använda. Det funger även med t.ex. hopprepshandtag eller en gammal vattenslang. Jag använde t.ex. en trasig gammal snöpinne som jag sågade ut i lämplig storlek men i värsta falla kan du tejpa flera lager runt för att få ihop ett skönare handtag.
Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis

Tillsist kan du även behöva en bit rep längst ner för att hänga fötter i istället för handtagen. Repet behöver vara lite tjockare så att det inte skaver alltför mycket men det räcker med endast ett par meter. Fothållaren är inget måste men förbättrar produkten. Jag har inte satt i något rep i min TRX än men ska göra det så fort jag får tid och rep.


Tillsist kan du även behöva lite tejp, tipset är att bara använda någon form av maskeringstejp och inte silvertejp som är väldigt dyrt. Tejpen är mer för bekvämlighet och estetiskt, inte för hållbarhet. Totalt sett hamnar prislappen för en TRX på under 100 kr beroende lite på vart du handlar. Känns rätt värt för att testa ett helt nytt träningssystem.
Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis

Nu när du har allt material är det dags för att sätta ihop din TRX. Det är den lätta biten, min TRX tog bara några minuter att sätta ihop efter att jag väl hade delarna. Inte dumt för att spara nästan 2000 kronor.

Först tar du de två kortare spännbanden och drar igenom en remmen så du har en stor ögla, handtaget ska göras utav den ensamma biten av remmen som finns kvar i änden. Trä på den bit du valt som handtag och gör en knut genom att först göra en ögla av den långa biten och trä remmen genom öglan, dra bakom och sedan igenom den nya öglan och dra åt (se filmen för att förstå tydligare eller gör valfri knut som håller). Gör samma sak på det andra av de kortare spännbanden. Försök att få handtagen på samma avstånd och lika stora så blir TRX:en lättare att korrigera.
Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis

Sätt fast de både spännbanden i karbinhaken och ta det stora spännbandet och sätt fast den med och sedan är du så gott som klar. Vill du sätta fast fothållarna trär du bara repet genom handtagen och knyter en likadan knut och se till att öglorna är ungefär likastora för en balanserad träning och sedan är det bara att sätta upp TRX:en. Här har du den uppsatt i ett träd och det är härifrån jag ska träna (jag har satt upp den i en före detta gunga så därför använder jag inte det tredje spännbandet)

Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis


Vill du däremot sätta upp TRX:en inomhus kan du alltid köpa ett TRX Door Anchor dörrfäste för 249:- eftersom det fungerar perfekt ihop med den hemmagjorda TRX:en. Eller så kan du göra ett eget genom att ta en bit av ett pinnen på en gammal kvast och knyta fast stabilt i det tredje spännbandet och sätta det på andra sidan dörren och dra spännbandet igenom dörren, se bara till att ha något mjukt eller liknande mellan dörrkarmen och kvastskaftet så det inte blir några skador på inredningen.
Bygg din hemmagjorda TRX nästan gratis
TRX Door anchor 


Och vips så har du en fullgod TRX för mindre än en tiondel av priset plus att den till och med är snyggare enligt i blått än gult men det är en smaksak. Gillar du verkligen TRX:en kan du ju alltid satsa på en riktig men nu har du iaf fått testa på träningen utan och behöva betala så mycket för det. Är du lite orolig för hur du ska kunna träna när du inte fått med några instruktioner är det ganska lätt. Till att börja med är det bara att göra många övningar som om du skulle gjort dem med kroppsvikt. Sedan finns det massor med instruktionsvideor på youtube att titta på som denna t.ex.


Behöver du mer tips kan du titta in denna sida, TRX Sverige, för ännu mer övningar. Lycka till med din hemmabyggda TRX. Själv ska jag testa att träna med min TRX nu under sommaren och sedan ta och utvärdera vad jag tycker om att träna med en TRX i förhållande till andra träningsformer. Min plats för att träna kommer att vara utomhus eftersom jag gillar tanken på sommarträning utomhus.Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:7 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.styrka.n.nu/ Här hittar ni billiga TRX band!

Smartius sa...

Vet inte om ja skulle anse 1000 spänn som billigt, i jämförelse med det vanliga priset, okej, men de e fortfarande ett par spännband man betalar för...

Emma sa...

Här finns ett tips på dörrupphängning för den hemmagjorda TRX:en. http://www.youtube.com/watch?v=PLFA2MkNGjA&feature=related

Lina sa...

Supersmart idé men funderar på en sak. Dra inte spännbanden ihop sig när man använder dem? Alltså att öglan blir mindre?

trx tjejen sa...

Älskar denna träningsform. Tränar med mina trx band flera gånger i veckan.

Joakim sa...

Jag har också skrivit ett inlägg om billig trx-utrustning. Köp utomlands och slipp tull, sjukt billigt för samma saker. http://shoppabra.se/category/traning/

Anonym sa...

Kinaexpressen.se
339 kronor inklusive dörrfäste!!

Skicka en kommentar