Stenkastning: Alternativ till traditionell styrketräning

Stenkastning som träning

Inte alla vill köra på traditionell styrketräning med vikter på ett gym. Inte alla har heller möjligheten att köra på traditionell styrketräning på gymmet rörande tid och pengar. Vissa människor är ute efter andra mål med sin träning än stora muskler. Att få funktionell styrka kan t.ex vara ett av målen. Att kunna träna hemma kan vara ett av kraven. Oavsett om det här stämmer in på dig eller inte kan det alltid vara bra att variera sin träning lite och här kommer ett tips. Stenkastning.
Stenkastning som träning

Japp du läste rätt. Stenkastning och förstås då inte det hemska dödstraffet som förekommer i vissa länder utan att du lyfter upp en sten och kastar den. Visst låter det lätt. Det finns en massa olika sätt du kan utföra stenkastningen på. Den metod jag finnner ger bäst funktionell helkroppsträning är att ta en sten som är lite större än en fotboll och väger kring 25 kilo. Böj rygg och ben som i ett marklyft och lyft upp stenen till bröstkorgen. Böj benen som i en squat och samtidigt som du går upp med benen kastar du iväg stenen snett uppåt som i en kombination mellan bänkpress och militärpress. Gå fram till stenen och gör om. Märker ni vad många övningar som kan involveras enkelt och det är än mer muskelgrupper som aktiveras när du utför övningen samtidigt som tempot kan varieras och tungden höjas eller sänkas för att göra övningen mer krävande eller explosiv.

Stenkastning som träning


Nu finns det säkert de som tycker att köra marklyft, squats, militärpress och bänkpress på 25 kilor är för lätt eller rentav löjligt. Men jag lovar, testa det så får ni en utmaning efter att ni gjort några repetitioner. Att lyfta en skivstång där det finns ett bestämd handtag ställer inte alls lika stora krav på musklerna och kontroll över föremålet hela vikt som en klotformad, klumpig sten gör. Betänk på hur stor och stark Obelix var och han kunde kasta stenar riktigt långt. Tanken är även att övningen ska göras upprepade gånger och att hela kroppen ska tränas i en omgång. Vill man kan kasta längre eller ha en tyngre sten för större utmaning. Variationer man kan göra är att kasta endast med en hand som en kulstötare, köra övningar var för sig eller använda tyngden från stenarna i traditonella styrketräningsövningar som armhävning, bicepscurls o.s.v. Du kan även utmana dig själv genom att kasta från samma punkt och försöka kasta längre och längre för varje gång.

Fördelarna med stenkastning är att det är helt gratis, kräver bara en stor sten och någonstans att kasta stenen. Det är underbart att genomföra utomhus i fint väder så att du kan jobba på både formen och brännan på samma gång, perfekt för er som är som mig och älskar att vara brun men hatar att sola. Så ut och testa, grannen kommer kanske tycka att du ser lite konstigt ut men vem bryr sig vad han tycker egentligen. Så här ser stenen ut som jag använder. Den väger ca 23 kilo, något lätt, men bra som startvikt. Ska övergå till något tyngre längre fram.

Stenkastning som träning

Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar