Stegräknare. Användbart eller värdelöstVardagsmotion är många gånger den mest hälsosamma varianten av motion och egentligen det enda nödvändiga för oss om vi vill må bra. Generellt sett säger man att 8-10 000 steg om dagen är vad vi behöver för att må bra. Promenader kan även göra underverk för förbränningen under t.ex. deffen och det är något som alla kan göra. Men det kan i många avseenden vara svårt att få en tillräcklig mängd med vardagsmotion utan att ha någon motivation och där kan en stegräknare vara till hjälp för att öka lusten till att promenera. En stegräknare ger ofta fakta om mer än bara stegen. Stegräknaren har även inställningar för längd, förbrända kalorier, total tid och än mera på de avancerade varianterna. 


Ett vanligt användningsområde för stegräknaren är att anordna en stegtävling där det går ut på att ett lag ska göra så många steg tillsammans som möjligt vilket kan vara ett kul inslag för ett företag att verka aktivt i en hälsoanda. Vill du veta mer om att anordna en stegtävling, läs om Stegtävling - tävla med en stegräknare.

För att ha lite kul kuriosa till sin stegräknare finns här olika omvandlingstabeller för stegräknaren där du kan räkna ut hur många steg du måste ta för att förbränna en viss mängd mat, räkna ut steglängd eller viktnedgång.

Nu ska det ju dock tilläggas att stegräknaren är inget mirakelverktyg. Alla människor har sin individuella kaloriförbrukning baserat på vikt, ålder, kön, tidigare träningserfarenhet m.m. så du kommer aldrig få några exakta uppgifter på hur mycket kalorier du faktiskt förbränner. Steglängden för människor varierar även den med och den varierar även för personen i olika tempon och i olika nivåskillnader vilket gör stegräknaren till ett ganska inexakt verktyg för avståndsmätning. Samtidigt har det visat sig att man knappt kan lita på att den räknar stegen rätt heller. Visst så förstår man att stegräknaren inte ger exakt på minsta ental hur många steg du tagit men jag hade en dag på jobbet på mig två olika stegräknare, en på vänster sida och en på höger sida. De  två olika stegräknarna satt på varsin sida av höften hela den 8 h långa arbetsdagen utan någon skillnade sinsemellan. När dagen var slut visade den ena stegräknaren på 30 189 steg medan den andra stegräknaren visade på 44 423 steg. (Japp, jag går mycket på jobbet) En skillnad på nästan 15 000 steg eller 50 % mer på den stegräknaren med mest steg i jämförelse till den andra. Det ställer ju vissa funderingar på hur exakta dessa träningsredskap verkligen är. Men så länge de motiverar till mer träning så anser jag dem vara värda besväret. Är du sugen på att testa och inte har en liggande hemma finns det att köpa på bland annat Gymgrossisten eller Stadium.
  Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar