Minska din träningsmängd men behåll resultatenOm du genomgår en tuff period som tär på dina krafter att genomföra dina träningspass är inte lösningen alltid att härda ut och kämpa på och sticka ner till gymmet. Inte heller är det kanske det bästa att ta en längre viloperiod eftersom du då kan tappa resultaten du kämpat så hårt för. Men om du genomgår till exempel en hård deff, en tuff tentaperiod eller kanske har ett slitsamt sommarjobb finns det en lösning för hur du ska kunna behålla formen.

Det viktigaste är att du behåller intensiteten i dina träningspass. Alltså springer du en mil på 50 minuter tre gånger i veckan så ska dina träningspass för löpning hålla 12 km/h. Detsamma gäller styrketräning, kör du tungt 5 set med 6 repititioner av vad du klarar max är inte lösningen att minska på vikterna för att orka träna lika mycket. Istället ska du minska på den totala träningsvolymen under veckan, alltså inte farten eller tyngden utan tiden.


Du kan minska den totala träningsvolymen under en vecka till endast 1/3 i upp till tolv veckor och ändå behålla samma styrka och kondition. Så om du som i exemplet ovan löper 1 mil, 3 gånger i veckan på 50 minuter kan du då t.ex. istället springa 1 mil på 50 minuter en gång i veckan eller kanske springa 5 km på 25 minuter 2 gånger i veckan för att behålla samma kondition. Detsamma gäller styrketräningen, säg att du kör 3 helkroppspass per vecka så kan du minska det till endast ett pass och ändå behålla samma styrka.

Siffran 1/3 ska tas med en nypa salt eftersom den är testad på en grupp människor som kanske inte har samma förutsättningar som du och vår kropp är ingen miniräknare som delar upp din träning i tre exakt lika stora delar. Är du väldigt vältränad finns risken att du tappar formen snabbare och att 1/3 kanske inte är tillräckligt. Det viktiga att ta lärdom av att om du genomgår tuffa perioder som tär på din ork att träna så är det bästa för formen att behålla intensiteten men minska träningsvolymen tills det lugnar ner sig igen. Lycka till med formen i sommar.
Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar