Ezekiel Choke – det ultimata strypet


Ezekiel choke, strypet med det konstiga namnet men så lätt att göra. Har även hört det kallas knivstryp eller killerchoke under en tävling. Ezekiel strypet tas vanligtvis och lättast från mount när man trycker ner motståndarens huvud så att han tvingas att titta åt sidan åt t.ex. hans vänster (din höger). Du tar då din höger hand och glider in bakom hans nacke, alltså på samma sida som han tittar åt. Med den höger hand greppar du tag i ärmen på din vänsterarms gi och formar vänsterhanden till en kniv som du lägger på sidan av halsen. Nu släpper du trycket på hans huvud, glider tillbaka lite med högerarmen så att pressen kommer från den hårda delen av underarmen på andra sidan av halsen precis lagom till att han tittar , dra åt strypet som en sax och matchen är din.  Skulle han lyckas svepa dig till guard gör det föga, håll kvar strypet och dra åt bara.

Fördelen med strypet är att det går att dra ifrån i princip vilket position som helst. Även om det är svårt så går det teoretiskt sett att avsluta matchen från underläge i mount med Ezekiel strypet om du gör det korrekt och har lite tur. Det är även det enda strypet som fungerar effektivt att avsluta inifrån någons guard. Alla andra ”vanliga” kragstryp går ganska enkelt att försvara sig ifrån guardposition genom att du kontrollerar din motståndares höft och kan därför trycka iväg honom och avlägsna strypförmågan. Med ezekiel strypet blir strypförmågan bara starkare ju längre han trycker bort dig genom att strypet går runt huvudet så du kan avsluta mathcen med antingen din motståndares kraft eller bara din egen. Testa gärna strypet från sidemount, från guard, överläge som underläge, med lite tur fungerar den från varje situation.

Enda nackdelen med strypet är egentligen att det är lite för lätt. När du väl blivit duktig på de så blir de alldeles för simpelt att avsluta motståndare direkt från mounten och man riskerar att stanna i utvecklingen för andra submissions så jag har förbjudit mig själv att använda det här strypet på någon som är det minsta underlägsen mig i antingen vikt eller teknik under sparringsessioner, på tävling är det en annan femma. Har framgångsrikt använt det här strypet från mount ett antal gånger eftersom man inte riskerar att förlora positionen på samma sätt som om man kastar sig gentemot ett armlås plus att det kan vara svårt för många att se den komma. Nu senast på tävling i Fenix Helsingborg avslutade jag en match med detta strypet direkt efter att jag tagit mount. Min motståndares coach ropade till honom att akta sig för strypet, han höjde på huvudet och tittade gentemot honom för att bättre höra vad han säger och blottar samtidigt hela halsen. Ett ödesdigert misstag och någon sekund senare blir hans ansikte rödare och ögonen börjar tåras av syrebrist innan de där ljuvliga tre små klappen kommer. Ett snyggt avslut, eller nja kanske rentav fegt, men en vinst är en vinst är en vinst…


Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar