Convict Conditioning (kåkfararfys) av Paul "Coach" Wade

Convict conditioning av Paul ”Coach” Wade
Convict Conditioning eller kåkfararfys som den skulle kunna kallas på svenska är skriven av Paul Wade och handlar om hur fångarna tvingas att utnyttja kroppen på rätt sätt för att kunna styrketräna. Fördelen är att i Convict conditoning krävs det extremt lite utrustning samtidigt som övningarna är funktionella och riktigt krävande vilket är väldigt positivt. En basketboll, en vägg och nånstans att hänga ifrån så är hela gymmet klart. Nu är det ju inte bara fångar som kan träna såhär utan även du kan ju börja träna efter Convict Conditionings metoder.
Convict conditioning av Paul ”Coach” Wade
Målet med Convict Conditioning är att klara av sex stycken mer eller mindre extrema kroppsviktövningar med ett tiostegschema för varje övning dit vilket gör det lätt att hitta en bra nivå att starta på och utvecklas ifrån. Efter den sista nivån finns det förslag på vidare utveckling där även vikter involveras.

De sex övningarna Convict Conditioning bygger på är:
1. One-arm pushups/ en-armhävning
2. One-leg squats/knäböj på ett ben även kallat pistols
3.
One-arm pullups/ en-arms pullup
4. Hanging straight leg raises/ hängande benlyft
5.
Stand-to-stand bridges/ stående till brygga och tillbaka
6. One-arm handstand pushups/ en arms handstående armhävningarBåde de slutgiltiga målen och övningarna dit är jättebra även om de är på en lite blandad nivå. Svårighetsgraden kan man säga stiger ju längre ner i listan av övningar du kommer där det på one-arm pushupsen är ganska lätta nivåer att klara sig igenom medan det på One-arm handstand pushups kan vara krävande bara att ta sig igenom den första nivån.
Paul Wade beskriver mycket olika teorier om varför det är bra att träna med kroppen och allt låter väldigt vettigt men det kan vara svårt att avgöra huruvida det faktiskt är sant eller ej. Det blir en del macho stuk över det hela men som ett komplement till den vanliga träningen, testa sig själv, variation eller för total kroppskontroll för t.ex. en kampsportare rekommenderar jag starkt den här boken. Den motiverade mig mycket.  Den är dock på engelska och kan vara något svår att hitta här i Sverige, hittade den bland annat på  Kettlebell center.

Jag har försökt att involvera de olika övningarna från Convict Conditioning i mitt styrketräningsprogram och är på lite olika nivåer i träningen. Kan idag i alla fall göra ett par repetitioner på one-leg squatsen eller pistols som jag kallar dem samt göra benlyften utan problem vilket jag inte klarade tidigare. När det kommer till de handstående armhävningarna så klarar jag idag av att göra dem på ojämt underlag (en hand 15 cm ovanför den andra) och ska fortsätta att försöka utvecklas till att en dag klara av alla sex övningar.
Så tveka inte, med hjälp av Paul "Coach" Wades Convict Conditioning, lär dig bemästra din kropp som en kåkfarare ;)


Ute efter lite mer tips för att träna med kroppen
Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:2 kommentarer:

Anonym sa...

Tips! http://www.kettlebellcenter.com/inlagg/pcc-till-sverige

Marcus sa...

Bra beskrivning! Jag tycker också boken var riktigt bra och har själv involverat den i egen träning. Lätt värt att kolla på för de som är intresserade av att träna med kroppen (och bli väldigt mycket starkare!)

Skicka en kommentar