Styrketräning ger en snyggare kropp än löpning

Studera bilden nedan, den är tagen från en artikel som jag refererar till i slutet av detta inlägg. Bilden föreställer två tvillingbröder som genomfört olika slags träning.
Styrketräning ger snyggare kropp än löpning

Den ena av dem, Otto, har ägnat sig åt framförallt långdistanslöpning medan den andre, Ewald, mer sysslat med sprint och styrketräning. Som vi ser är Ewald klart mer muskulös än sin bror Otto. Detta kan lätt tänkas vid när vi tittar på en vinnare av ett marathon och en sprinter vinnare så har de en ganska stor skillnad i kroppsbyggnad. Denna forskning visar att du får en snyggare kropp av styrketräning, enligt dagens skönhetsideal med mannens v-forming och kvinnans timglasform. Det betyder ju inte att du ska sluta med löpträning helt utan all träning är bra träning, i alla fall klart mycket bättre än ingen träning. Löpträning är bra för hjärtat vilken är vår viktigaste muskel för överlevnad. Försök att kombinera olika träningsformer så att du inte enbart snöar in på en form för det är viktigt att ha en funktionell kropp.


Styrketräning ger snyggare kropp än löpning
Forskarna har kommit fram till att ungefär 50% av vårt utseende beror på våra gener medan resterande 50% beror på vår miljö, alltså vad vi själva presterar. Det känns i.a.f. betryggande. Då vet man att det är ändå upp till en själv hur man ser ut och vad man presterar men du har ändå något att skylla på när du ser de stora biffiga killarna på gymmet som lyfter hälften så mycket som du. Bara skaka på huvudet och tänka att det hänger på generna. Skämt åsido kan vem som helst få en bra fysik, vissa av oss måste bara jobba lite hårdare.
Är ni intresserad av att läsa mer utav artikeln som bilderna kommer ifrån så finns den att läsa här,  Body maintenance and repair: How food and exercise keep the musculoskeletal system in good shape och är skriven av Michael J Rennie. Lycka till med den där snygga kroppen ;)


Pain is just weakness leaving the body...

Gillade du detta? Läs då gärna även om:6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul jämförelse! =)

(Vore toppen om du gjorde så att länkarna hamna i ett nytt fönster...)

//grannen med ringande mobil

Martin sa...

Tack! Jag jobbar på det... ;)

Howlinhenke sa...

Det kanske du tycker, men som löpare föredrar jag den slankare kroppen varje dag i veckan. Jag anser även att du har fel, de flesta tjejer gillar ej groteska bodybuilders, dom tycker typ friidrottskroppar/fotbollskroppar är snyggast.

Martin sa...

Ja smaken är som baken och håller nog mer med dig än fast inte helt, om du tittar på bilden så är ju löparen inte vidare slank enligt mina mått räknat men tycker inte heller att den andre är särskilt vacker i formen. Med skönhetsideal syftar jag till de som presenteras i media eftersom det idealet är det som representerar vårt samhälle, på gott och ont. Att gå så långt som till bodybuilders är och ta i, gillar inte heller deras fysik men å andra sidan tycker jag att man alltid får en enformig fysik om man specialiserar sig så därför tränar jag både löpning och styrketräning som komplement till kampsporten... Artikeln som refereras till förklarar även att trots långdistanslöpning så hade den brodern svårt att gå ner i fettmassa tillskillnade från den styrketränande brodern och det är väl det som är poängen... Men lycka till med löpningen ;)

Martin sa...

För övrigt om du läser inlägget så kan man snarare jämföra friidrottare/fotbollskillar med sprint snarare än långdistanslöpning samt att jämföra alla styrketränande med bodybuilders är som att ta för givet att alla fotbollspelare spelar i champions league, fördomar är aldrig bra... Artikeln handlar ju om vilken träningsform man ska välja för att nå sina resultat man vill ha (titeln är till för att locka läsare), styrketräning är mer effektivt för att bygga muskler, bränna fett (långsiktigt) sam få en v-form enligt dagens ideal.

Anonym sa...

Jag är inte någon löpfantast, men min estetik uppskattar mannen till vänster om jag blir tvungen att välja. Han till höger ser stor och extremt otymplig ut. Ungefär lika jobbigt som att vara rejält överviktig. Nej, tacka vet jag dansar/gymnast/simhopp (kanske även vissa kampstportare) osv-kroppar. Starka och slanka, man kan röra sig mer fritt.
Fast smaken är ju som baken...full av skit =)

Skicka en kommentar